• Een hond cremeren: kosten, procedure, alternatieven • Uit liefde voor huisdieren (2024)

Als je de hond moet laten gaan, breekt dat je hart. Iedereen die de hond laat cremeren kan afscheid nemen en het dier waardig begraven.

• Een hond cremeren: kosten, procedure, alternatieven • Uit liefde voor huisdieren (1)

• Helaas is de slechtste dag onvermijdelijk.
• Als de hond is overleden, is crematie een waardig afscheid.
• Hondenbezitters hebben verschillende opties voor hun geliefde dier.

Je kunt het hier lezen:

Afscheid nemen van een geliefd dier is altijd moeilijk. Met je hond of kat verlies je een trouwe metgezel met wie je veel tijd hebt doorgebracht en die je leven aanzienlijk heeft verrijkt en vormgegeven.

Het verlangen naar een passende begrafenis is dan ook begrijpelijk. Er zijn tenslotte veel goede herinneringen en eindeloze liefde verbonden aan het dier en je hebt een plek nodig om te rouwen. Net zoals je een mens een waardige laatste gang geeft, moet je dat ook beslissen voor je dier.

Lees ook:Oude hond - Je zou deze dingen moeten weten

Gelukkig zijn er in Duitsland inmiddels diverse begrafenismogelijkheden voor huisdieren zoals honden en katten. Als u geen eigen woning bezit, zijn er twee alternatieven:

  • de crematie
  • begraven op een dierenbegraafplaats

Vanwege de lagere prijzen en eenvoudigere urnenopslag kiezen veel eigenaren van gezelschapsdieren ervoor om hun hond te laten cremeren.

Maar welke van de varianten u ook kiest: met beide begrafenissen betoont u respect voor het geliefde dier en vindt het waardig zijn laatste rustplaats.

In deze gids hebben we alle vragen, antwoorden en tips over de crematie van de hond of de uitvaart voor je verzameld. Zo bent u goed voorbereid en geïnformeerd wanneer de dag eindelijk aanbreekt.

• Een hond cremeren: kosten, procedure, alternatieven • Uit liefde voor huisdieren (4)

Waar kan ik de hond laten cremeren?

In veel regio's van Duitsland zijn inmiddels speciale dierencrematoria die uw dier tegen een acceptabele prijs kunnen cremeren. Alleen al in Duitsland bieden meer dan 20 bedrijven dit soort crematie aan - en de trend zet door, aangezien er meer systemen worden gepland.

De begrafenisondernemers halen de overleden hond op bij de dierenarts of thuis. U kunt uw overleden dierbare ook zelf naar het crematorium brengen. De dierenarts kan zeker informatie geven over waar het dichtstbijzijnde dierencrematorium is.

Wat gebeurt er als de hond wordt gecremeerd?

Voor de crematie weegt de begrafenisondernemer het lichaam van het dier en legt het in een kuip. Om verwarring te voorkomen wordt in veel crematoria een chamottesteen met een controlenummer bij het overleden huisdier achtergelaten.

Voor de crematie heeft u nog tijd om afscheid te nemen van uw hond. Het dier dat op de inrijwagen ligt, rijdt vervolgens na het activeren van de oven de verbrandingsoven in. Het lijk wordt op de bodem van de oven gelegd. Nadat de wagen is teruggekeerd, gaat de ovendeur dicht.

Afhankelijk van de grootte en het lichaamsgewicht van de hond duurt het verbrandingsproces tussen de 30 minuten en twee en een half uur bij een temperatuur van 850 tot 1.100 graden. Het gewicht wordt teruggebracht tot ongeveer drie procent. Van een 70 kg zwaarDeense dogongeveer 2,1 kg as blijft over na verbranding, van een 2,5 kg zwarechihuahuaslechts 75g.

De crematie in het dierencrematorium kunt u in de regel vanuit een afscheidskamer volgen via monitor. Uiteindelijk krijgt u na een afkoelfase grof gestructureerde of fijngemalen as van uw hond, die u in een urn kunt doen of in een andere geschikte container kunt bewaren.

TONGKTAI Dierenurnen voor honden en katten, van hout, voor as, aandenken fotodoos met fotolijst, dierencrematiedoos voor ...

  • [Keep Precious Memories] Eer je geliefde huisdier, de herdenkingswoorden met een speciale betekenis om je diepe genegenheid en vriendschap uit te drukken...
• Een hond cremeren: kosten, procedure, alternatieven • Uit liefde voor huisdieren (6)

Een hond cremeren: hoeveel kost het?

Zo'n crematie is niet goedkoop, maar de prijs is toch veel goedkoper dan die van een overledene. De kosten verschillen per begrafenisondernemer. Voor een kleine hond tot 10 kg (zoals eenBrak) moet je rekening houden met ongeveer 150 tot 175 euro. De kosten van een grote viervoeter met een gewicht tot 60 kg (zoals eenNewfoundland) zijn ongeveer 200 tot 275 euro.

Voor een nog grotere hond worden prijzen van rond de 300 euro gerekend. Daarnaast kunnen er overschrijvingskosten, vakantietoeslagen en de leges voor het document zijn.

Daarnaast willen veel eigenaren van gezelschapsdieren een asbak voor hun overleden dierbare. Afhankelijk van het model ligt de prijs voor urnen tussen de 40 euro en enkele honderden euro's.

Collectieve crematie als goedkopere oplossing

Een goedkoper alternatief is collectieve crematie en aansluitend begraven in een collectief graf of het uitstrooien van de as op een speciaal daarvoor bestemde akker. In dit geval wordt het lichaam van uw hond (of zelfs een kat) samen met andere viervoeters verbrand.

Hond cremeren: mag je de as mee naar huis nemen?

Wat in Duitsland voor mensen verboden is, is voor huisdieren toegestaan: u kunt de as van uw huisdier meenemen naar huis. Dit kan natuurlijk alleen als u besluit tot individuele crematie in het dierencrematorium. U ontvangt dan alleen de as van uw dierbare die voor altijd in slaap is gevallen.

De meeste hondenbezitters bewaren de as van hun geliefde trouwe viervoeter in een urn. Er zijn inmiddels veel mooie modellen in eenvoudig of complex design. Desgewenst kunnen de urnen worden verfraaid met een portret van uw trouwe viervoeter.

De juiste plek voor de urn

Dergelijke kunstig vormgegeven vazen ​​zijn een sieraad in de vitrine of op het schap. Ze krijgen vaak een ereplaats in de woon- of slaapkamer, zodat je trouwe vriend ook na zijn overlijden altijd bij je is.

Je kunt de urn ook in de tuin begraven en er een kleine tombe voor maken. Daar zijn de meeste urnen echter veel te goed voor. Daarom schenkt de begrafenisondernemer de as graag in een doos of zak.

tip:Als je voor de crematie een plukje vacht verwijdert of een gipsverband van je poot maakt, heb je weer een blijvende herinnering aan je hond. Van de vacht kunnen bijvoorbeeld mooie sieraden worden gemaakt.

Het creëren van een herdenkingsdiamant is exclusief maar duur. Uit het pelshaar of de crematie-as wordt de koolstof uitgesorteerd, die wordt omgezet in grafiet en uiteindelijk in een diamant. Dit gebeurt door hoge temperaturen en extreme druk. De prijzen voor dergelijke diamanten zijn enkele duizenden euro's.

• Een hond cremeren: kosten, procedure, alternatieven • Uit liefde voor huisdieren (7)

Devotionele urn 1 liter voor kat of hond binnen & buiten - handgemaakte dierenurn van hoogwaardig keramiek voor honden en ...

  • TOEGEWIJD ONTWERP DAT WERKT - hoogwaardige urn voor honden en katten, zorgt voor veiligheid en nabijheid en geeft troost en hoop; een mooie...
• Een hond cremeren: kosten, procedure, alternatieven • Uit liefde voor huisdieren (8)

Kun jij de as verstrooien in de natuur?

We kennen het van het zeebegraven dat vroeger gebruikelijk was: vroeger werd de as van een overledene vanaf het schip op zee uitgestrooid. Hiervoor heeft u vandaag een in water oplosbare urn nodig. Dit is een min of meer anonieme manier van begraven, aangezien er geen graf is dat op naam staat.

In veel deelstaten is het bovengronds uitstrooien van menselijke as in de open lucht waarschijnlijk ook verboden om redenen van vroomheid. In Mecklenburg-Vorpommern en Bremen zijn hierop uitzonderingen. Een zogenaamde luchtbegrafenis vanuit een vliegtuig, heteluchtballon of helikopter is bij uitzondering toegestaan ​​in speciaal daarvoor aangewezen gebieden boven de Oostzee en de Noordzee.

Op sommige plaatsen hebben de begraafplaatsen weiden met asstrooisel, hoewel de naam vaak misleidend is. De urnen worden vaak bijgezet in een gemeenschappelijk grafveld.

Dergelijke asstrooiselweiden maken ook deel uit van veel dierenbegraafplaatsen. De wet maakt echter onderscheid tussen dierlijke en menselijke as. Bij dieren spelen redenen van vroomheid minder een rol. Er is niets giftigs aan de gecremeerde resten omdat ze grotendeels uit calcium bestaan. In Duitsland mag je bijvoorbeeld de as van een hond of kat uitstrooien in je eigen tuin of in de natuur.

De enige voorwaarde hiervoor is dat u de as in het crematorium laat fijnmalen en dat u zich in het openbaar zo discreet en voorkomend mogelijk gedraagt ​​naar andere mensen.

• Een hond cremeren: kosten, procedure, alternatieven • Uit liefde voor huisdieren (9)

Kun je de hond ook begraven?

Als alternatief voor cremeren kunt u uw hond na overlijden natuurlijk ook begraven op een dierenbegraafplaats. De kosten hiervoor zijn echter relatief hoog. De initiële huurovereenkomst voor het graf loopt vaak voor twee tot drie, soms vijf jaar. Verlenging is in principe altijd mogelijk.

Het begraven van een trouwe viervoeter van maximaal 15 kg (bijvBordercollie) kost ongeveer 150 euro. Als de honden meer wegen, loopt de prijs op tot ongeveer 250 euro. Daarnaast is er een jaarlijkse erfpacht van rond de 50 euro. In sommige steden zijn de prijzen echter veel hoger. De gedenkplaat kost je nog een bedrag van twee tot drie cijfers.

Lees ook:6 tips voor je hond op oudere leeftijd

Kun je de hond in de tuin begraven?

Als u een eigen tuin heeft, kunt u uw huisdieren daar begraven, zoals hierboven vermeld. De voorschriften en vereisten hiervoor verschillen in Duitsland echter van deelstaat tot deelstaat.

Meestal zijn de volgende zaken vereist:

  • De overleden hond (of kat) mag geen meldingsplichtige ziekte hebben gehad.
  • Het graf mag niet in een waterbeschermingsgebied liggen.
  • Er moet een voldoende grote afstand tot het naburige perceel en tot openbare wegen worden aangehouden.
  • Het graf moet minimaal 50 centimeter diep zijn.

In Duitsland is het ten strengste verboden om te begraven op openbaar terrein of terrein van derden, zoals in parken, op weilanden, in het bos of in het algemeen buiten in de vrije natuur.

Hoe snel na het overlijden vindt de crematie van honden plaats?

Voor een menselijke crematie geldt een wachttijd van 48 uur. Dit betekent dat het lichaam pas twee dagen na het overlijden mag worden gecremeerd.

Voor honden en andere huisdieren bestaan ​​dergelijke richtlijnen niet. U kunt uw overleden vriend kort nadat het overlijden is vastgesteld of zelfs weken later cremeren en zelf de datum bepalen. Hier oriënteert de begrafenisondernemer zich op de wensen van de huisdiereigenaar. Indien nodig bewaart hij het lichaam van uw dierbare vakkundig tot crematie of begrafenis. Tot die tijd staan ​​de honden in een koelcel. Een label wordt gebruikt om de dieren te identificeren.

• Een hond cremeren: kosten, procedure, alternatieven • Uit liefde voor huisdieren (11)

Wat gebeurt er met de hond als je hem niet cremeert?

Als je je lieveling niet wilt begraven of cremeren, is de enige optie om het karkas weg te gooien. De verwijdering in de kadaververwijderingsinstallatie brengt slechts lage kosten met zich mee. De prijs is meestal een paar euro.

Dit soort "verwijdering" is eigenlijk een geliefd dier onwaardig. Als er echter niet genoeg financiële middelen beschikbaar zijn, hebben sommige eigenaren van gezelschapsdieren geen andere keuze dan hun geliefde trouwe viervoeter en trouwe vriend op hun laatste reis te sturen.

Mocht de viervoeter bij de dierenarts komen te overlijden, dan regelt de dierenarts desgewenst de ophaling. Anders kunt u zelf contact opnemen met de kadaverophaaldienst en het lichaam laten ophalen.

In het verleden werden dode dieren zoals honden of katten verwerkt tot zeep of diermeel. Volgens een EU-verordening uit 2003 kan dit niet meer en worden de dieren gerecycled nadat ze zijn gevild en in stukken gehakt. Het zo verkregen diermeel en vet wordt uiteindelijk verbrand, omdat het verboden is de stoffen voor andere doeleinden te gebruiken.

Als u onlangs uw hond heeft moeten laten gaan of als te voorzien is dat hij niet lang meer bij u zal kunnen zijn, wensen wij u veel sterkte en comfort voor de laatste reis samen. De pijn van verlies gaat nooit helemaal weg, omdat dieren voor altijd een plekje in ons hart zoeken. Maar de pijn is minder. Enige tijd. Beloofd! ♥

AusLiebezumHaustier.de is een deelnemer aan het Amazon Affiliate Program en verdient met in aanmerking komende verkopen.

• Een hond cremeren: kosten, procedure, alternatieven • Uit liefde voor huisdieren (2024)

FAQs

Wat zijn de kosten om een hond te laten cremeren? ›

Tarieven per categorie
Gewicht huisdierCollectiefIndividueel
1-5 kg€ 58.00€ 104.00
5-10 kg€ 70.00€ 116.00
10-20 kg€ 93.00€ 139.00
20-30 kg€ 116.00€ 162.00
5 more rows

Kan je zelf je hond in laten slapen? ›

De middelen waarmee de dierenarts euthanasie uitvoert, mogen alleen door een dierenarts toegediend worden. U kunt dus zelf niet over deze middelen beschikken.

Wat kost resomeren hond? ›

Ook blijft er meer as over dan bij een crematie van je hond, kat of ander huisdier. Resomeren kan zowel individueel als collectief, waarbij je alleen bij individueel resomeren de as mee kan nemen. De kosten hangen af van het gewicht en welke vorm je kiest. Voor individueel resomeren betaal je tussen de €75,- en €285,-.

Hoe weet je dat het tijd is om je hond te laten inslapen? ›

Als er veel pijn is, kan de dierenarts in de laatste fase pijnstillers voorschrijven. Als er met veel kunst- en vliegwerk nog steeds sprake is van ondraaglijke pijn, is het tijd het inslapen van je dier te plannen.

Hoeveel as blijft er over na crematie hond? ›

Algemeen kan worden uitgegaan van ongeveer 1 liter as per 50 kg gewicht van een huisdier. Een hond van 50 kg is dus ongeveer 1 liter as en een kat van 5 kg is ongeveer 0,1/0,15 liter as.

Hoelang duurt een crematie hond? ›

De crematie oven heeft een gemiddelde temperatuur van 900 graden. Een crematie duurt maximaal 1,5 uur, afhankelijk van de grootte van het huisdier.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 6296

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.