Hoe een bankrekening online openen - Welke? (2024)

Online een bankrekening openen: wat heeft u nodig?

Banken moeten altijd verifiëren wie u bent en waar u woont voordat ze u een rekening kunnen aanbieden, dus u moet doorgaans het volgende verstrekken:

 • legitimatiebewijs (sommige banken kunnen je identiteit verifiëren met een online kredietcheck, andere vragen je om een ​​foto van je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart te uploaden en bij een handvol banken mag je een 'selfie' uploaden);
 • een of twee documenten als adresbewijs (een recente energierekening, huurcontract, uitkering of AOW-brief van de afgelopen 12 maanden). Als u nieuw bent in het VK, accepteren banken mogelijk een brief van een universiteit of werkgever als adresbewijs.

Controleer voordat u begint of u het juiste account aanvraagt.

U kunt zien hoe klanten en onze experts verschillende banken beoordelen in onze gids voor de debeste bankrekeningen.

Wees meer geldbewust

gratis nieuwsbrief

Krijg meer grip op uw financiën met de tips van experts in onze Nieuwsbrief Geld - het is wekelijks gratis.

Deze nieuwsbrief bevat gratis geldgerelateerde inhoud, samen met andere informatie overWelke? Groepproducten en diensten. Schrijf je uit wanneer je maar wilt. Uw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met onzePrivacybeleid

Checklist: online een bankrekening openen

U hoeft geen filiaal te bezoeken om uw aanvraag te starten - u kunt het meeste werk online doen, hoewel u in sommige gevallen nog steeds wordt gevraagd om met een identiteitsbewijs naar het filiaal te gaan zodra u groen licht krijgt.

Als u eengezamenlijke rekening, bij sommige banken kunt u alleen extra rekeninghouders in filialen toevoegen. Anderen zullen online een identiteitscontrole voor jullie beiden uitvoeren.

Hier is een handige checklist met de informatie die u mogelijk moet verstrekken:

 1. Naam – zoals deze voorkomt op officiële documenten, bijvoorbeeld paspoort, en eerdere namen als deze in de afgelopen zes jaar is gewijzigd.
 2. Leeftijd – banken stellen een minimumleeftijd van 16 of 18 jaar voor standaardbankrekeningen.Rekeningen voor kinderenkan meestal in de branche worden geopend.
 3. Woning – uw adresgeschiedenis van minimaal drie jaar en of u uw woning huurt of bezit met of zonder hypotheek.
 4. Functie – voor wie u werkt (inclusief het volledige bedrijfsadres), hoe lang u daar werkt en uw functietitel of rol.
 5. Geld in – uw inkomen, inclusief uw salaris voor en na belastingen, uw pensioen en eventuele uitkeringen van de overheid.
 6. Geld uit - hypotheek of huur, aflossingen van leningen en creditcards, aantal financiële afhankelijken, bijvoorbeeld kinderen of bejaarde ouders.

U wordt ook gevraagd het privacybeleid te lezen en ermee in te stemmen dat uw informatie wordt bewaard door de bank of hypotheekbank en wordt gedeeld metkredietreferentiebureaus.

Controleer of het is geregistreerd bij deInformatie commissarissen kantoorals gegevensbeheerder.

Hoe lang duurt het om online een bankrekening te openen?

Als u een volledig nieuwe rekening opent, kunt u binnen ongeveer tien minuten online een rekening openen.

Als u overstapt van de ene naar de andere aanbieder met behulp van de branchebrede overstapservice voor betaalrekeningen (CASS), duurt de overstap niet langer dan zeven werkdagen.

Het wordt ondersteund door een garantie dat als er iets misgaat, alle gemaakte kosten worden terugbetaald. Dit garandeert ook dat eventuele betalingen die per ongeluk op uw oude rekening zijn gestort, gedurende drie jaar worden omgeleid.

Als u uw oude account niet wilt beëindigen, kunt u kiezen voor een gedeeltelijke overstap in plaats van een volledige overstap. Dit is nog steeds een geautomatiseerd proces en zou nog steeds binnen zeven werkdagen moeten zijn voltooid, maar u valt niet onder de servicegarantie en transacties worden niet omgeleid.

 • Meer te weten komen:hoe u uw bankrekening kunt wijzigen

Hebben bankrekeningaanvragen invloed op uw kredietscore?

Eenrekening-courantis een vorm van krediet dus betaalrekeningen met debetstanden komen op uwkredietrapporten opeenvolgende toepassingen in korte tijd kunnen uw score negatief beïnvloeden.

Zelfs als u geen formele rekening-courantfaciliteit heeft, zijn er meestal manieren waarop u rood kunt staan, zodat banken waarschijnlijk zoekopdrachten uitvoeren wanneer u zich aanmeldt.

Kredietrapporten bevatten geen informatie over uw saldo, maar ze tonen kredietverstrekkers wel hoeveel rekeningen u open heeft en details van eventueel overeengekomen leningen, creditcards en rekening-courantkredieten.

Het hebben van een rekening-courantkrediet is niet noodzakelijkerwijs een probleem - in feite zullen sommige geldschieters beschikbare maar ongebruikte rekening-courantkredieten als positief beschouwen, dus verantwoord gebruik kan uw score verbeteren.

 • Fontdek meer: Beste bankrekeningen voor rekening-courantkredieten

Mag de bank weigeren een bankrekening voor mij te openen?

Banken en hypotheekbanken kunnen niet worden gedwongen om voor wie dan ook een rekening te openen, hoewel ze u niet mogen discrimineren op grond van uw ras, geslacht, handicap, religie of seksualiteit.

Maar als u wordt afgewezen, moet u gratis een aanvraag indienenbasis bankrekeningin plaats van.

De negen grootste banken en bouwfondsen in het VK zijn overeengekomen om basisbankrekeningen zonder maandelijkse kosten aan te bieden aan degenen die:

 • geen bankrekening;
 • elders een bankrekening hebt, maar van aanbieder wilt veranderen;
 • een bankrekening hebben, maar in financiële moeilijkheden verkeren en willen dat hun bank een nieuwe, functionele rekening voor hen opent.

Welke? Tijdschrift voor geld

Vind de beste deals, vermijd oplichting en laat uw spaargeld en investeringen groeien met ons deskundig advies. £ 4,99 per maand, op elk moment opzegbaar

Meld u nu aan

Hoe een bankrekening online openen - Welke? (1)

Kan ik een bankrekening openen zonder adres in het VK?

Hoewel een aantal grote banken expatrekeningen aanbieden (meer hierover hieronder), openen banken over het algemeen geen rekeningen in het VK tenzij u een vast adres in het VK heeft, vanwege strikte anti-witwasregels en 'ken uw klant'-controles.

In extreme situaties kunnen banken uitzonderingen maken, bijvoorbeeld als u vanwege huiselijk geweld in een tijdelijke woonruimte woont.

Als u in een land woont dat deel uitmaakt van de EU of de Europese Economische Ruimte (EER), kunt u bij een handvol aanbieders van elektronisch geld online een lopende rekening openen zonder adres in het VK.

Monesebiedt een rekening met meerdere valuta's zonder te vragen om een ​​Brits adres of kredietgeschiedenis (u heeft een e-mailadres, telefoonnummer en identiteitsbewijs met foto nodig).

Het kost £ 5,95 per maand voor zijn Classic-account, hoewel er ook een gratis versie bestaat. U kunt contant geld storten via postkantoorfilialen of PayPoint-locaties en de rekening gebruiken om een ​​salaris te ontvangen of automatische incasso's in te stellen.

Belangrijk is dat je geen toegang hebt tot deCompensatieregeling voor financiële diensten (FSCS)als Monese failliet gaat, hoewel het geld op een aparte rekening wordt afgezonderd, wat betekent dat uw geld niet door Monese kan worden uitgeleend.

Aprepaid reiskaartkan ook nuttig zijn, omdat u hiermee gunstige wisselkoersen kunt vastleggen en kunt wisselen tussen valuta's zonder te veel te betalen.

 • Meer te weten komen:Prepaid geldreiskaarten beoordeeld

Kan ik een bankrekening openen als ik in het buitenland woon?

Verschillende banken bieden internationale of expat-bankrekeningen aan die zijn ontworpen voor niet-ingezetenen. Sommige vragen een maandelijks bedrag en het kan zijn dat u wordt gevraagd om een ​​grote som geld te storten.

Om bijvoorbeeld klant te worden van HSBC Expat, moet u: binnen drie maanden na opening van uw account ten minste £ 50.000 (of een equivalent in een andere valuta) sparen of beleggen; een salaris hebben van ten minste £ 100.000 (of het equivalent in een andere valuta); of klaar om een ​​HSBC Premier-klant in een ander land of een andere regio vast te houden.

Diensten worden meestal geleverd door de offshore-divisies van deze banken, dus controleer eerst hoe uw geld wordt beschermd.

In het geval van HSBC Expat worden internationale rekeningen bijvoorbeeld gedekt door de Jersey Bank Depositor Compensation Scheme, die slechts £ 50.000 dekt (de Britse regeling dekt £ 85.000).

Een bankrekening sluiten

Als u besluit uw account te sluiten zonder over te stappen, heeft u over het algemeen een saldo van nul nodig (Lloyds zegt £ 5 of minder). Als uw rekening tegoed heeft of rood staat, moet u dat geld naar een andere rekening verplaatsen of voldoende geld toevoegen om de roodstand aan te zuiveren.

U kunt mogelijk rekeningen sluiten via internetbankieren of mobiel bankieren, maar soms is dit alleen mogelijk als u nog andere rekeningen bij de bank heeft. Anders kunt u uw account telefonisch, persoonlijk of schriftelijk sluiten. Bij geen van de grote banken kunt u een rekening per e-mail sluiten, maar u kunt wel per post sluitingsverzoeken indienen (vraag uw bank om een ​​formulier of zoek er een op haar website).

In enkele uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als u een 'beide-te-tekenen' wilt sluitengezamenlijke rekening(waarbij beide partijen transacties moeten autoriseren), kan het nodig zijn om een ​​kantoor te bezoeken.

U heeft recht op uw transactiegeschiedenis tot vijf jaar nadat u uw account heeft gesloten, dankzij regels die zijn opgesteld door de Competition and Markets Authority (CMA).

In sommige gevallen kan het sluiten van een account van invloed zijn op uw geschiktheid in de toekomst. Starling zegt bijvoorbeeld dat u gedurende 12 maanden geen nieuw account kunt openen.

Bankrekeningen en erfrecht: een rekening sluiten bij overlijden

Zodra het overlijden is geregistreerd, geeft de burgerlijke stand een overlijdensakte af - dit is vereist door financiële bedrijven en overheidsdiensten om de zaken van de overledene te regelen.

Gewoonlijk stelt de persoon die in het testament als executeur is aangewezen, alle banken of hypotheekbanken op de hoogte waar de overledene spaar- en lopende rekeningen heeft. Als er geen testament is, kan een familielid een verzoek indienen om beheerder van de nalatenschap te worden.

Het papierwerk dat nodig is om een ​​rekening te sluiten, omvat de overlijdensakte, het identiteitsbewijs en in sommige gevallen een vrijwaringsformulier (het ondertekenen van een vrijwaringsformulier betekent dat u ermee instemt de bank of hypotheekbank te vergoeden voor eventuele verliezen in het geval van toekomstige claims tegen de nalatenschap )

 • Meer te weten komen:wat te doen als iemand overlijdt

Erfrecht drempels

Banken laten u meestal geld van de rekening van de overledene vrijmaken om erfrecht, successierechten en begrafenisrekeningen te dekken. Betalingen worden over het algemeen rechtstreeks aan HMRC of de begrafenisondernemer gedaan.

U kunt een account vaak sluiten zonder er doorheen te gaanerfrechtals het totale saldo onder een bepaalde drempel ligt (variërend van £ 5.000 tot £ 50.000, zie onderstaande tabel).

Als het totale bedrag deze drempel overschrijdt, zal de bank om een ​​officieel document vragen, een 'grant of probate' of 'letter of administration' in Schotland, om te bewijzen dat u het recht heeft om hun zaken te beheren.

AanbiederMaximaal kunt u zich terugtrekken zonder toekenning van erfrecht
Barclays£ 50.000
HSBC (en eerste directe)Per geval besloten
Lloyds Banking Groep£ 50.000
Metrobank£ 25.000
Monzo£ 5.000
Landelijk£ 50.000
NatWest, RBS, Ulster Bank en Coutts£ 50.000

Correct vanaf juni 2023

Hoe een bankrekening online openen - Welke? (2024)

FAQs

Waar kan ik het beste een bankrekening openen? ›

Bekijk de verschillen per bank: Je kunt een gezamenlijke rekening met 1 betaalpas openen bij ABN AMRO, ASN Bank , Rabobank (BasisPakket en DirectPakket, aanvragen via lokaal kantoor), RegioBank en SNS Basis. Bij deze banken betaal je geen kosten voor een 2e rekeninghouder.

Kan ik een bankrekening openen via internet? ›

Makkelijk je bankzaken regelen, waar en wanneer je maar wilt. Ook een rekening open je binnen een paar minuten zelf, op je mobiel. Met de ING App heb je alles in de hand.

Welke bank is het beste? ›

Uit deze Bankenmonitor blijkt RegioBank opnieuw de beste bank van Nederland. Voor de vijfde keer op rij, met de hoogste rapportcijfers tot nu toe. ASN Bank en SNS scoren ook goed, met respectievelijk een tweede en een vijfde plek. Over het algemeen zijn consumenten vrij positief over hun bank.

Welke bank als je op zwarte lijst staat? ›

Beschikt u en/of uw onderneming over een EVR-registratie, dan kunt u echter geen 'normale' bankrekening openen. In die gevallen is er de Basisbankrekening, die u bij ING, ABN, Rabobank, Volksbank en Triodos Bank aan kunt vragen.

Welke bank heeft gratis betaalrekening? ›

Deze banken bieden een gratis bankrekening aan
OpenbankRevolutWise
Wisselkoersopslag niet bekendWisselkoersopslag 0,00%Wisselkoersopslag vanaf 0,43%
Geen iDeal ondersteuningiDeal ondersteuningiDeal ondersteuning
Garantie tot €100.000Garantie tot €100.000Geen depositogarantie
4 more rows
May 30, 2023

Is BUNQ bank te vertrouwen? ›

Hoe veilig is bunq? Ondanks dat bunq nog maar enkele jaren actief is op de Nederlandse markt, is de bank een veilige plek om een rekening te openen. De bank investeert veel middelen om de veiligheid van hun systemen te garanderen. bunq heeft bovendien een officiële Nederlandse bankvergunning.

Is BUNQ een Nederlandse bank? ›

Bunq B.V. is een internationaal opererende Nederlandse bank en fintech-bedrijf met een Europese bankvergunning toegekend door De Nederlandsche Bank.

Hoe werkt een online bank? ›

Internetbankieren is het giraal betalen en sparen via internet en internetapplicaties. De communicatie tussen de klant en de bank gaat over het internet. Een klant kan een rekening bij een bank met de computer beheren en transacties met internet aan de bank opgeven.

Welke bank is te vertrouwen? ›

Cijfers bankenmonitor
AlgemeenInternet- en mobiel bankieren
RegioBank9,58,8
ASN Bank9,18,5
Knab8,48,5
Triodos Bank8,38,1
4 more rows
Oct 7, 2022

Wat is de duurste bank? ›

Klanten van de duurzame bank Triodos zijn met 60 euro per jaar het duurst uit. Dat betalen de klanten van onlinebank Knab ook, maar zij krijgen daar dan wel een gratis creditcard en extra betaalpas bij. Daarbij bleef deze prijs de afgelopen vijf jaar hetzelfde.

Welke bank is de veiligste? ›

BNG Bank staat in de top 3 van 's werelds veiligste banken, zoals gepubliceerd door het internationale financiële magazine 'Global Finance'. Net als in voorgaande jaren wordt BNG Bank beschouwd als de veiligste bank van Nederland. Op de wereldranglijst staat de bank achter een Duitse en een Zwitserse bank.

Welke bank is beter ING of Rabo? ›

Qua balanstotaal is de ING op dit moment de grootste bank van Nederland. De best beoordeelde bank onder werknemers is Rabobank. Onder consumenten staat de Regiobank bekend als de beste bank.

Hoe lang duurt het om een rekening te openen? ›

Slechts enkele minuten?
ABN Amro< 5 werkdagen
ING10 minuten
Knab< 5 werkdagen
N262 - 5 dagen
N262 - 5 dagen
7 more rows
Dec 18, 2019

Kan ik een bankrekening openen zonder BSN nummer? ›

Heb ik een burgerservicenummer (BSN) nodig om een bankrekening te openen? Als u in Nederland belasting betaalt, dan heeft u een burgerservicenummer nodig om een bankrekening te openen. De bank kan u daarom vragen om een identiteitsbewijs waarop uw BSN staat als u een rekening opent.

Welke banken zijn het veiligst? ›

Hieronder staat de top 8 volgens de Consumentenbond:
 • Regiobank met het cijfer 8,9.
 • ASN Bank met het cijfer 8,5.
 • Knab met het cijfer 8,4.
 • Triodos Bank met het cijfer 8,2.
 • SNS Bank met het cijfer 8,1.
 • ING Bank met het cijfer 7,3.
 • Rabobank met het cijfer 7,1.
 • ABN Amro met het cijfer 7,0.
Jan 4, 2023

Welke bank heeft de hoogste rente? ›

Wat zijn de hoogste spaarrentes?
Top 10 hoogste spaarrente - alle spaarrekeningen
Banca Progetto (via Raisin) - Spaarrekening3,00%info
Bigbank - Flexibel Sparen2,70%info
Nordax Bank (via Raisin) - Spaarrekening2,69%info
Renault Bank (via Raisin) - Spaarrekening2,68%info
8 more rows

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6354

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.